- Czas gotowania: 40 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
ziemniaki
szynka
ser cheddar
ser żółty
boczek
pietruszka
3 jajka
śmietanka 36%
olej
sól
pieprz
Dokładna ilość składników zależy od ilości porcji jaką chcemy przygotować.
Przepis
Ziemniaki myjemy, obieramy następnie kroimy na cienkie plastry.
Tak przygotowane ziemniaczki doprawiamy solą oraz pieprzem.
Na natłuszczoną blaszkę wykładamy kolejno warstwy: ziemniaki, szynka, ser żółty, ziemniaki oraz ponownie warstwa szynki. Na tak przygotowaną zapiekankę wykładamy wcześniej pokrojony i podsmażony boczek.
Całość posypujemy świeżo pokrojoną pietruszką, wykładamy ponownie warstwę sera żółtego oraz ziemniaków.
W ostatnim etapie przygotowania naszej zapiekanki wykładamy warstwę startego sera cheddar oraz całość zalewamy wcześniej roztrzepanymi dwoma jajkami połączonymi ze śmietanką 36 procentową.
Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.
I gotowe.
Tą zapiekankę pokocha cała rodziną.