Skrzydełka w sosie sojowym z miodem i whisky

Bez Cebuli
Obiad
06.08.2015 10:18
Skrzydełka w sosie sojowym z miodem i whisky
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 10 min

Składniki

Do przygotowania marynaty będziemy potrzebować:

- 1 kg skrzydełek

- 4 łyżki sosu sojowego

- 4 łyżki miodu

- 4 łyżki cukru

- 4 łyżki pikantnego ketchupu

- 4 łyżki whisky (ewentualnie koniaku)

- 5 ząbków czosnku

- 1 łyżeczkę soli

- 1 łyżeczkę pieprzu

- sok z połowy cytryny

Przepis

1. Wszystkie składniki marynaty dokładnie łączymy, najlepiej w naczyniu, które będziemy potem wstawiać do piekarnika.

2. Do marynaty przekładamy skrzydełka, dokładnie je obtaczając i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 24 godziny.

3. W ciągu marynowania warto co jakiś czas przekręcać skrzydełka w marynacie. Po upływie doby kurczaka wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 50-60 minut.

4. Od czasu do czasu przekręcamy skrzydełka na drugą stronę, aby równomiernie się przypiekły.