Składniki: na 12h przed pieczeniem 1 łyżka zakwasu żytniego pełnoziarnistego (przepis na zakwas tutaj) 150ml wody 150g mąki żytniej typ 720 po 12h dodajemy 400g mąki żytniej typ 720 200ml ciepłej wody 1,5 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki suchych drożdży 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki ziaren słonecznika wierzch siemię lniane i pestki dyni Pieczenie własnego pieczywa w domu sprawia, że ten dom staje się prawdziwie domowym, w pełni tego słowa znaczeniu. I jeśli nawet to tylko chleb jest tym jedynym poczęstunkiem na stole, choć skromny, jest prawdziwym rarytasem. I jeśli nawet ktoś, kto siada do stołu, nie jest głodny, nie ma siły – skosztuje, skubnie świeżego chleba! Ktoś jest w stanie oprzeć się świeżej, jeszcze ciepłej “piętce? Dom, w którym piecze się chleb, pachnie inaczej. Jeszcze chwila i na stole pojawi się świeży chleb. W piekarniku rumieni się wspanialy bochenek posypany ziarnami.