wielkanocny mazurek z konfiturą morelową , bakaliami i czekoladą

Wielkanoc
14.04.2019 19:54
wielkanocny mazurek z konfiturą morelową , bakaliami i czekoladą

Składniki na prostokątną klasyczną blaszkę ciasto 250 g mąki pszennej 130-140 g dobrego masła 50 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu jabłkowego 2 jajka nadzienie 1 słoiczek konfitury morelowej garść migdałów garść orzechów włoskich garść nerkowców garść orzechów laskowych garść rodzynek, żurawiny, suszonej moreli moczonych w alkoholu polewa czekoladowa 150 g czekolady 70% kakao 2-3 łyżeczki śmietanki 30% 1,5 łyżeczki cukru pudru 1 łyżeczka masła 2 łyżeczki mleka Na warstwę konfitury wykładamy posiekane orzechy i odsączone z alkoholu bakalie, morele musimy posiekać na drobne kawałki. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 30min. Receptura na ciasto pochodzi z notatek kulinarnych mojej mamy, zaś nadzienie i wierzch to przepis bratowej mojego dziadka. Po tym czasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozwałkujemy ciasto na kształt formy. Można pracę nad nim podzielić na dwa etapy i kruchy blat upiec dzień wcześniej. Wykonanie Ciasto Żółtka oddzielamy od białek, wsypujemy cukier puder, ubijamy mikserem na puszysty kogel-mogel. W rondelku w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodając do niej pozostałe składniki, cały czas mieszając. To propozycja niezwykle świąteczna, typowo wielkanocna, choć ja wykorzystuję ją także na inne okazje. Osobno w płaskim naczyniu siekamy masło z mąką, proszkiem do pieczenia i porcjami dodajemy do masy żółtkowej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://rajdlapodniebienia.pl/index.php/2019/04/14/wielkanocny-mazurek-bakaliami-morelowa-konfitura-czekolada/