Dzisiaj przepyszna zupa na boczniakach z kukurydzą i makaronem ryżowym, zrobisz ją w 15 -20 minut, a pokochasz już na zawsze ;-) Smacznego! PRZEPIS NA ZUPĘ Z BOCZNIAKÓW, KUKURYDZY I CURRY PODANĄ Z MAKARONEM RYŻOWYM SKŁADNIKI na 4 - 6 porcji - 1 opakowanie makaronu ryżowego - 1 puszka kukurydzy wraz z wodą -1 średnia marchew - 2 czerwone cebule lub szalotki - pęczek natki - dymka - 500 g boczniaków - 1/2 awokado - 1 limonka - 2 łyżeczki curry - 1 łyżeczka kurkumy - 1/2 łyżeczki słodkiej papryki - 1/3 łyżeczki ostrej papryki - 2 cm świeżego imbiru startego na tarce - 4 łyżki oleju rzepakowego - 1/2 puszki mleczka kokosowego - kawałek czerwonej papryczki szpiczastej lub chilli - 4 ząbki czosnku Dziś mam z tego ubaw po pachy, uwielbiam tą kuchnię, przede wszystkim za prostotę, ale za to idealne połączenie smaku łagodnego z ostrym, za balans między kwaśnym a słodkim, za wyjątkowy smak imbiru, limonki, kolendry, curry i za odkrywanie setek składników, o których wcześniej nie miałam pojęcia. Ale wiadomo, że o pewnych podróżach możemy pomarzyć, z wielu przyziemnych powodów, wtedy warto szukać tych innych smaków w książkach, publikacjach miejscowych w internecie, bądź nie bać się eksperymentować. W woku na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną w piórka cebulę, posiekany czosnek, i pokrojone w paski boczniaki. Jeszcze pięć lat temu kuchnia chińska, tajska czy dalekowchodnia kojarzyła mi się tylko negatywnie, z czymś brzydko pachnącym, niezdrowym i na pewno niedobrym ;-))) Ja chyba takiej nie mam, nie mam tylko jednego ulubionego dania, jest tyle posiłków, które uwielbiam, tyle kuchni, które kocham odkrywać. Dodaj sok wyciśnięty z 1/2 limonki, otartą skórkę z limonki. Zupę wyłóż na talerze, dodaj kilka bardzo cieniutkich plasterków limonki, posiekaną natkę pietruszki, dymkę i kilka cieniutkich plastrów awokado.