Śniadaniowe placki z kaszy jaglanej to dopiero początek moich eksperymentów, za niedługo kolejny przepis z kaszą w roli głównej 🙂 Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 10 sztuk Składniki: ½ szklanki kaszy jaglanej (suchej) 1 szklanka mleka 1 banan 1 jajko 3 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki rodzynek Przygotowanie: Gotować kaszę na mleku przez 12 – 15 minut na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aby nie przywarła do spodu. Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu przełożyć po łyżce masę formując małe placuszki. Placuszki jaglane z kokosem i rodzynkami to pyszne i pożywne śniadanie na słodko. Wcześniej rzadko używałam kaszy jaglanej, teraz staram się coraz częściej po nią sięgać 🙂 Masa jest dość gęsta i kleista, więc najlepiej za każdym razem moczyć łyżkę w wodzie.