mąki pszennej (moja szklanka ma 235 ml) 100 g zimnego masła 1 jajko 1-2 łyżki wody (opcjonalnie, jeśli potrzeba) sól i pieprz Nadzienie: 2 jajka 200 g śmietany 30 % 50-60 g świeżego szpinaku 1 cebula dymka ze szczypiorkiem 1 młoda marchewka 1 kulka mozzarelli 1 łyżka czosnku niedźwiedziego sól do smaku biały pieprz do smaku tłuszcz do smażenia One prawie zawsze są chętne próbować nowości (z różnym efektem 😉 ), szczególnie, że obowiązkowo pomagają w przygotowaniu – też z różnym efektem 😀 takie życie matki 😉 i tu znów Wikusia mnie zaskoczyła, bo zjadła więcej niż Zuzia – aż dwie sztuki! Ludzie z biurowca obok przychodzili na lunch (w Warszawie lunch, tu na wsi bardziej drugie śniadanie 😉 ) i czasem aż brakowało – tyle było chętnych osób. Mimo, że szefowa bardzo mnie zachęcała i mniej więcej opisała jak można zrobić poszczególne nadzienia (z czego zapamiętałam, że jest ciasto kruche 😀 i że z nadzieniem można poszaleć). ale niech będzie quiche z warzywami, bo to jest prawidłowa nazwa na wypiek z ciasta kruchego z nadzieniem jajeczno-śmietanowym i dowolnymi dodatkami. Gotowe ciasto rozwałkuj, wytnij krążki większe od foremek, w których będziesz piec quiche (możesz zrobić w formach do tartaletek jak ja lub na przykład całość w jednej formie do tarty). 😉 Dodam jeszcze, że jeśli planujesz upiec na śniadanie, ale czas masz ograniczony, to ciasto zagnieć sobie już wieczorem poprzedniego dnia i przechowaj w lodówce (owinięte folią). Możesz zabrać sobie do pracy czy na uczelnię, bo smakuje też na zimno (przynajmniej ja tak uważam, mąż i dziecko też). Powiem Ci, że już ostatnio brakowało (i trochę jeszcze brakuje) mi pomysłów na gotowanie, a szczególnie na śniadania. Tak sobie czasem myślę patrząc na nie, że chyba to ta Malutka przejmie po mnie upodobania smakowe i ciekawość nowych smaków i dań. I przypomniałam sobie, że gdy pracowałam kiedyś w kawiarni quiche w różnych wersjach smakowych bardzo dobrze się tam sprzedawał. Quiche z warzywami to doskonała propozycja na śniadanie, drugie śniadanie czy kolację. PRZEPIS NA QUICHE Z WARZYWAMI I MOZZARELLĄ Składniki: Kruchy spód: 1 i 1/3 szkl. Wracając do przepisu na quiche z warzywami to pomysł wpadł do głowy spontanicznie i równie spontanicznie był zrealizowany. Czosnek niedźwiedzi możesz zastąpić zwykłym (1-2 ząbki) – ja wolę ten, bo nie pozostawia charakterystycznego posmaku. W głowie już mam pomysły na nowe smaki 😉 Kilka dni temu wymyśliłam wersję z przepisu poniżej – dla mnie bomba!