Sernik imbirowo-czekoladowy

Ewa
Ciasta
12.01.2018 7:34
Sernik imbirowo-czekoladowy

Sernik: 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki startego imbiru 500 g mascarpone 500 g mielonego twarogu sernikowego (ja wykorzystałam Mój Ulubiony z wiaderka) 150 g gorzkiej czekolady 1 opakowanie cukru waniliowego (16g) sól morska Do ciepłego, lecz nie gorącego syropu wrzucamy oczyszczoną świeżą żurawinę (około 130-150 g) i pozostawiamy w syropie na całą noc. Dodatkowo: cukier puder świeże maliny lub żurawina Do misy miksera wbijamy jajka i wraz z cukrem ubijamy je na puszystą masę. Aby przygotować oszronioną żurawinę, należy zagotować 1 szklankę wody z 1 szklanką cukru. Nie za słodki, nie za gorzki;) Delikatne pęknięcia przykryłam pod dekoracją z oszronionej żurawiny. Moim zdaniem pasuje tutaj świetnie, choć mój M. wolałby na ich miejscu maliny;) Przepis znalazłam na blogu Feeria smaków. Woda powinna wrzeć wraz z cukrem przez około 6-8 minut. Następnego dnia oprószamy cukrem pudrem i podajemy ze świeżymi malinami lub oszronioną żurawiną. Masę serową łączymy za pomocą szpatułki z masą jajeczną. Pieczemy około 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/index.php/2018/01/12/sernik-imbirowo-czekoladowy/