Szarlotka jaglana (bez mąki, bez jajek)

Ciasta
08.03.2019 20:02
Szarlotka jaglana (bez mąki, bez jajek)

Osoby, które są na diecie odchudzającej, dodatkowo mogą zmniejszyć kaloryczność poprzez zastąpienie cukru ksylitolem – miałam, ale nie dałam, bo nie zafiksowałam się aż tak w fit wypiekach 😉 ale chyba następne ciasto spróbuję nim posłodzić, nawet tak dla siebie – dla porównania 🙂 Kasza jaglana jest najzdrowsza ze wszystkich i z tego powodu (a także, bo lubimy) jaglane desery ostatnio bardzo przypadły nam do gustu 🙂 jak kiedyś nie robiłam, tak teraz się rozkręcam 😉 a to dlatego, że tak naprawdę wcale kaszy w deserze nie czuć! Ja jednak postanowiłam “posiekać je w cienkie plasterki za pomocą obieraczki #Ambition, ponieważ jej ostrze wykonane ze stali nierdzewnej pokryte jest powłoką nieprzywierającą “non-stick – dzięki temu pocięte jabłka nie ściemniały, jak przy kontakcie z tradycyjną tarką jarzynową bez powłoki (jeszcze nigdy nie udało mi się sokiem z cytryny uratować koloru jabłek po starciu, a z tą obieraczką nie mam z tym problemu). Jeśli nie można jeść na ciepło 🙂 RADA: Karob, czyli mączka chleb świętojańskiego, to nic innego jak zdrowy, bezglutenowy zamiennik kakao (chyba na każdym kakao jest zapis, że może zawierać gluten, nawet jeśli tak naprawdę go tam nie ma). Nadzienie jabłkowe: 4 duże jabłka 2 łyżki cukru (najlepiej brązowego) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka cynamonu Przykrywamy resztą ciasta (ja skruszyłam w dłoniach), lekko dociskamy i na wierzch ciasta posypujemy trochę kawałków oleju kokosowego (jeśli mamy płynny można lekko posmarować pędzelkiem). Bez jajek, bez mąki, bez glutenu z żadnego innego składnika, a więc idealna dla osób na diecie bezglutenowej. , przypominam o możliwości skorzystania z rabatu na produkty #Ambiton w sklepie Dajar – wystarczy podać hasło ZDROWE-GOTOWANIE 🙂 Jabłka obieramy i za pomocą obieraczki do warzyw siekamy w plastry (można użyć szatkownicy lub zwyczajnie zetrzeć na tarce jarzynowej). Sposób przygotowania: Ugotowaną i wystudzoną kaszę jaglaną łączmy z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto (olej kokosowy dodałam bez rozpuszczania, rozpuścił się od ciepła dłoni i “złączył całość). 2/3 ciasta wykładamy na spód tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia i lekko dociskamy, aby spód był równy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kolorowyprzepisownik.pl/2016/11/szarlotka-jaglana-bez-jajek-bez-maki/