Składniki na około 40-50 sztuk: 600 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 500 g mąki pszennej, u mnie tortowa 2 żółtka 2 całe jajko 70 g cukru opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka sody oczyszczonej pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu lub wódki Dodatkowo: tłuszcz do smażenia cukier puder do oprószenia Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Oponki wrzucać na rozgrzany do odpowiedniej temperatury tłuszcz ( temperatura tłuszczu powinna wynosić 175°-180°C ) i smażyć z ka ż dej stron y przez około 2 minuty, do złotego/jasno brązowego koloru . Mąkę pszenną, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać Żółtka i całe jajka utrzeć z cukrem oraz cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Podsypując mąką, ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm i za pomocą szklanki/kubka wycinać z niego kółka. Wystarczy zagnieść ciasto, rozwałkować je, wyciąć kółka i już możemy nasze oponki wrzucać na rozgrzany tłuszcz. Kieliszkiem lub nakrętką od butelki wycinać pośrodku mniejsze kółka ( większe kółka wycinałam wykrawaczką o średnicy 7 cm, mniejsze zaś kieliszkiem do wódki ). Do masy serowej dodać suche składniki, wymieszać łyżką do połączenia, następnie rękoma zagnieść jednolite ciasto ( ciasto może wyjść trochę klejące ).