Składniki: - podwójna pierś z kurczaka (500 - 600 g) - 2 łyżki przyprawy gyros - 1 łyżeczka majeranku - 1 łyżeczka papryki słodkiej - 1/2 łyżeczki mielonej kolendry - 2 - 3 ząbki czosnku - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1,5 łyżeczki soli (jeśli gyros jest bez soli) - pieprz mielony - 200 - 300 g boczku tradycyjnie wędzonego dodatkowo: - ziemniaki (najlepiej młode) Przygotowanie: - Pierś umyć, oczyścić z wszelkich żyłek i pokroić na mniejsze kawałki. Pieczona pierś kurczaka z przyprawą gyros taka właśnie jest, wieczorem ją przyprawiam, a przed obiadem do piekarnika razem z ziemniaczkami i po 35 - 45 minutach gotowe. - Następnie rozłożyć na nim przyprawioną pierś z kurczaka wymieszaną z drobno pokrojonym czosnkiem. Pierś wcześniej zamarynowana w przyprawie gyros z odrobiną oliwy, po upieczeniu jest bardzo soczysta. Dużym plusem jest również to, że cały obiad przygotowuję w jednej formie, gdyż razem z kurczakiem piekę ziemniaki. Ziemniaki robię z tego przepis: Pieczone ziemniaki, zmniejszam jedynie ilość oliwy do 2 - 3 łyżek.