Lussekatter - Szwedzkie bułeczki szafranowe

Mikołaj
Ciasta
06.02.2018 19:01
Lussekatter - Szwedzkie bułeczki szafranowe

Składniki na około 20 sztuk: 750g mąki pszennej 300g mleka 200g masła 50g drożdży 2 jajka + 1 jajko do posmarowania wierzchu 150g cukru 1g szafranu 100g suszonej żurawiny + 40 sztuk na wierzch szczypta soli Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i dzielimy je na 20 kulek (u mnie o wadze 90g każda). Przepis jest lekko zmodyfikowany, ponieważ w wersji oryginalnej nie dodajemy żurawiny do ciasta, ale według mnie bułeczki z żurawiną w środku są dużo smaczniejsze. Przekładamy na blaszkę wcześniej wyłożoną pergaminem i odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut w ciepłe miejsce. Lussekatter są to szwedzkie bułeczki z dodatkiem szafranu, które przygotowuje się na dzień świętej Łucji, który wypada 13 grudnia. Wyrobione ciasto przekładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na 1.5 godziny.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aletorcik.pl/szwedzkie-buleczki-szafranowe/
AleTorcik -  Sprawdzone przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty na każdą okazję

AleTorcik - Sprawdzone przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty na każdą okazję

Mikołaj

facebook

instagram

youtube