Składniki na około 20 sztuk: 750g mąki pszennej 300g mleka 200g masła 50g drożdży 2 jajka + 1 jajko do posmarowania wierzchu 150g cukru 1g szafranu 100g suszonej żurawiny + 40 sztuk na wierzch szczypta soli Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i dzielimy je na 20 kulek (u mnie o wadze 90g każda). Przepis jest lekko zmodyfikowany, ponieważ w wersji oryginalnej nie dodajemy żurawiny do ciasta, ale według mnie bułeczki z żurawiną w środku są dużo smaczniejsze. Przekładamy na blaszkę wcześniej wyłożoną pergaminem i odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut w ciepłe miejsce. Lussekatter są to szwedzkie bułeczki z dodatkiem szafranu, które przygotowuje się na dzień świętej Łucji, który wypada 13 grudnia. Wyrobione ciasto przekładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na 1.5 godziny.