Cytrynowiec z brzoskwiniami

Wiesław

Ciasta

09.01.2018 17:23

Cytrynowiec z brzoskwiniami

Na pierwszy blat wykładamy masę cytrynową, a na nią układamy pocięte brzoskwinie (lekko je wciskamy w masę). W 1/2 szklanki zwykłej wody roztrzepujemy budynie, żółtka, mąki i dodajemy zawiesinę do zagotowanej wody cytrynowej. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy partiami cukier i dalej ubijamy. Pieczemy około 40 min. w 180 st. Po wystudzeniu biszkopt przecinamy na 2 równe części i nasączamy je. Wielowarstwowy przekładaniec z lekko kwaskowatą masą cytrynową, delikatną masą śmietankową i brzoskwiniami. Z cytryn wyciskamy sok i dolewamy wody, aby otrzymać 2 i 1/2 szklanki płynu. Owoce przykrywamy drugim blatem ciasta, rozsmarowujemy masę śmietankową i posypujemy ją posypką czekoladową lub startą czekoladą.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.obzarciuch.pl/2018/01/cytrynowiec-z-brzoskwiniami.html

obzarciuch

Wiesław

facebook