SKŁADNIKI (na salaterkę o pojemności około 500ml) galaretka z żelatyny (na salaterkę o pojemności około 500ml) - 1,5 szklanki wrzącej wody - 4 łyżeczki żelatyny - 5 łyżeczek cukru - szczypta kwasku cytrynowego - 1/3 szklanki mleka - łyżeczka żelatyny - barwniki spożywcze (żółty, czerwony, zielony) - 180 ml śmietany kremówki 36% - 50 ml wrzącej wody - 2 łyżeczki żelatyny - 3 łyżki konfitury z truskawek Łowicz - łyżka dżemu z czarnych porzeczek - strzykawka z igłą, ostry nóż lub stalówka do kwiatów z galarety SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie. Tym razem galaretkę z delikatnym kwiatem umieściłam na panna cotcie ze śmietany, w której zatopiłam samo najlepsze, czyli extra konfiturę z truskawek i dżem od Łowicza. Post z żelatynowym kwiatem w galaretce zrobionej z wody smakowej, który opublikowałam ponad półtora roku temu jest najczęściej odwiedzanym wpisem na tym blogu. Aby wyjąć deser najwygodniej jest zanurzyć salaterkę na chwilę we wrzątku, delikatnie wsunąć nóż pomiędzy galaretkę, a salaterkę i odwrócić salaterkę do góry dnem. #lowicz #dzem Zdejmujemy z ognia kiedy zaczyna się gotować i łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Wyjmujemy z lodówki salaterkę z galaretką. Truskawkowa panna cotta z żelatynowym kwiatem 3D Kwiat zamknięty w galaretce jest dość ciekawym i wdzięcznie wyglądającym deserem. W sam środek galaretki wbijamy igłę jednocześnie nieznacznie naciskając tłoczek strzykawki tak, aby wpłynęło mleko zabarwione na żółto. Zagotowujemy mleko, zestawiamy z ognia i rozpuszczamy w nim żelatynę. Napełniamy salaterkę, a kiedy wystygnie wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Odlewamy potrzebną ilość mleka z rozpuszczoną żelatyną do kieliszków i zabarwiamy mleko barwnikami spożywczymi. W szklance z wrzącą wodą rozpuszczamy żelatynę. Kilkoma łyżkami panna cotty zalewamy galaretkę w salaterce i jeszcze raz wstawiamy do lodówki. Raz jeszcze umieszczamy deser w lodówce najlepiej na kilka godzin.