SKŁADNIKI (na 4 - 5 porcji) - 350 g buraków - ogórek szklarniowy - 2 ogórki kiszone - 2 ogórki małosolne - pęczek rzodkiewki - pęczek koperku - pęczek zielonej pietruszki - pęczek szczypiorku - kawałek jasnej części pora - 1 - 2 łyżki koncentratu barszczu Krakus - 2 łyżki zakwasu z buraków - 800 g zsiadłego mleka - jajka ugotowane na twardo - sól, pieprz i cukier SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Warzywa myjemy. Chłodnik z buraków Chłodnik buraczany z ogórkami, rzodkiewką i porem idealny na gorące dni lata. Podajemy schłodzony z jajkiem ugotowanym na twardo i z ułożonymi na wierzchu wybranymi warzywami. Dla podkreślenia smaku i zwiększenia intensywności koloru, oprócz domowego zakwasu z buraków dodałam koncentratu barszczu czerwonego. Najlepiej smakuje mi chłodnik przygotowany na zsiadłym mleku, które można zastąpić kefirem, jogurtem, maślanką czy też mlekiem kokosowym. Dolewamy zsiadłego mleka i zakwasu z buraków.