Papryka faszerowana

Jacek
Obiad
16.06.2016 18:16
Papryka faszerowana

Składniki na ok. 5 papryk faszerowanych (dużych): 5 dużych, czerwonych papryk Farsz: 500 g mięsa mielonego 1 cebula 1 łyżka oleju 1 jajko 1 torebka ryżu Przyprawy do farszu: 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka majeranku trochę posiekanej natki pietruszki sól do smaku Sos: 1,5 litra wody 1 kostka bulionowa 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki śmietany 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2-3 listki laurowe 2-3 ziarenka ziela angielskiego 2-3 łyżeczki słodkiej papryki sól i pieprz do smaku Przygotowanie farszu: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć (zeszklić) na oleju. Przygotowanie papryki: W dużym garnku zagotować 1,5 litra wody z kostką bulionową, dodać listki laurowe, ziele angielskie, mieloną słodką paprykę, ewentualnie sól i pieprz do smaku. Śmietanę rozrobić dokładnie z niewielka ilością gorącego sosu, dodać do reszty sosu, wymieszać. Przełożyć do garnka z bulionem i dusić pod przykryciem, na małym ogniu, przez ok. 30 minut od zagotowania. Papryki dokładnie umyć, odciąć górne części, wyciąć gniazda nasienne i wypłukać z nasion. Przygotowanie sosu: Do bulionu, w którym gotowała się papryka dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniajackaplacka.blogspot.com/2016/06/papryka-faszerowana.html