Ilość porcji: 12 muffinek Przygotowanie: 40 minut Składniki: – 150 g masła – 150 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej) – 2 pomarańcze – 300 g mąki pszennej – 2 łyżeczki proszku do pieczenia – 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej – 1 łyżka kawy zbożowej lub kakao – 190 g cukru – 3 łyżki cukru waniliowego – 2 duże jajka – 170 ml mleka Przygotowanie: W garnuszku roztop masło, odstaw z palnika do wystudzenia. Zapraszam Was także na kilka przepisów na inne muffiny: – muffiny z borówkami – muffiny ananasowe – róże z ciasta francuskiego – muffiny dyniowe z figami – muffiny z nutellą – muffiny piernikowe MUFFINY z czekoladą i pomarańczą Na koniec pokrój w półplasterki drugą pomarańczę i ułóż te kawałki na muffinkach, lekko wciskając pomarańczę w ciasto. Dzięki temu muffiny są piegowate w środku, a jedząc je napotkacie na pyszne kawałki czekolady w całości. Aby wzbogacić smak moich muffinów dodałam do nich skórkę z pomarańczy oraz kawałek pomarańczy na wierzch. Masę jajeczną wlej do miski z suchymi składkami, dodaj rozpuszczone masło i wszystko wymieszaj za pomocą łyżki lub szpachelki. Kiedy ciasto będzie już jednolite dodaj czekoladę oraz skórkę otartą z jednej pomarańczy i wymieszaj. Do jednej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sodę oraz kawę zbożową lub kakao.