Kasztany jadalne – właściwości prozdrowotne Na infekcje i zmęczenie To nie przypadek, że najlepsza pora na kasztany jadalne jest właśnie w okresie jesienno-zimowym. A jakie wartości odżywcze oraz właściwości dla zdrowia i urody kryją w sobie kasztany jadalne oraz jak obchodzić się z nimi w kuchni? Kasztany jadalne w naszym kraju są dostępne w wielu sklepach, ale nadal nie są tak popularne jak na południu Europy. Kasztany jadalne uznawane są za afrodyzjak Już starożytni Rzymianie zakochali się w kasztanach jadalnych, wcale nie tylko ze względu na ich cenne właściwości zdrowotne… Podobno najlepsze kasztany jadalne są w Paryżu na placu Pigalle… tego nie wiem, bo nie miałam okazji spróbować. Kasztany jadalne wykorzystywane są również w medycynie gdyż posiadają w sobie escynę, która ma właściwości uszczelniania ścian naczyń krwionośnych i zmniejszania obrzęków. Według niej kasztany jadalne leczyły także dolegliwości wątroby – wystarczyło zgnieść ich miąższ, włożyć je do miodu (3 łyżki stołowe kasztanów na 100 g miodu), a potem konsumować ten miód, by wątroba została uzdrowiona. W kuchni bezglutenowej świetnie sprawdza się mąka z kasztanów, na której bazie można upiec bezglutenowy chleb, zrobić naleśniki, ciasto, a także zagęścić sos. Ich ciepło grzało mi dłonie, zerknęłam podejrzliwie na kasztany, bo od najmłodszych lat słyszałam, że są trujące, a tu wszyscy zachwycają się ich smakiem. Kasztany jadalne prawdopodobnie pochodzą z rejonu Morza Śródziemnego, rosną na wysokich drzewach, które sięgają do 35 metrów i pochodzą z rodziny bukowatych. Pamiętaj o jednym, kupując kasztany jadalne należy zwrócić uwagę na to, aby łupina kasztana była nieuszkodzona, ładna oraz błyszcząca bez małych, okrągłych otworów co może świadczyć o obecności robaka. Z kolei prażone w ogniu kasztany jadalne zbawiennie działać miały na śledzionę. Zdziwicie się jak napiszę, że w 100 g kasztanów znajdziecie tyle samo witaminy C co w kwaśnej cytrynie! Przede wszystkim, kasztany jadalne zawierają w sobie dużo skrobi, dzięki czemu są cennym źródłem energii. Dodatkowo, kasztany jadalne zawierają w sobie mnóstwo składników odżywczych, takich jak białko i tłuszcze oraz wartościowych minerałów. W szybki i w łatwy sposób można wyczarować coś specjalnego dla siebie lub rodziny na zimowy wieczór. Mąka wytworzona z nich nie zawiera glutenu, w związku z tym jest idealnym zamiennikiem mąki pszennej. Kasztany jadalne są alternatywą dla osób chorych na celiakię. Kasztany jadalne zaliczane są do grupy produktów bezglutenowych i można się nimi zajadać bez obaw. Kasztany jadalne – wartości odżywcze Ten znany z filmów przysmak ma niesamowicie dużo dobroczynnych wartości odżywczych. Kasztany jadalne są bogatym źródłem lecytyny – organicznego związku chemicznego zaliczanego do fosfolipidów. A teraz zmykam z moimi pieczonymi kasztanami do reszty rodzinki, bo zaczynamy seans filmowy, a Wam polecam spróbować tego przysmaku, lepszy jest niż popcorn, a na pewno zdrowszy. Desery przygotowane z kasztanów doskonale wpływają na potencję oraz popęd seksualny. Co ciekawe, nie są spokrewnione z naszymi znanymi z parków i alejek kasztanami. Dzięki wysokiej zawartości witamin C i B doskonale wzmacniają naszą odporność w sezonie o najwyższym wskaźniku zachorowań na przeziębienie i grypę. Św. Hildegarda przekonała świat o tym, że kasztany poddane obróbce termicznej i podawane na ciepło, zwalczają wszelkie dolegliwości trzustki. Spożywanie kasztanów wspomaga nasz organizm także w walce z wszelkimi infekcjami i wirusami. Takim deserem, który pozwala rozbudzić zmysły, jest Mont Blanc, czyli słodkie purée z kasztanów z lekkim dodatkiem koniaku, ozdobione bitą śmietaną. Już starożytni Rzymianie docenili cenne właściwości zdrowotne oraz niepowtarzalne walory smakowe jakie mają kasztany jadalne. Niemcy słyną z zupy na bazie kasztanów, Słowacy i Węgrzy masę kasztanową dodają do wypieków. Przepis na pieczone kasztany jadalne