Piecz kurczaka z każdej strony, najpierw przez 45 minut ułożonego na plecach piersiami do góry, a następnie 15 minut na jednym boku, 15 minut na brzuchu i 15 minut na drugim boku. Czas: 2 h 45 minut (w tym 15 minut przygotowania, 1 h na odstawienie kurczaka z przyprawami do lodówki i 1,5 h na pieczenie) Polecamy ten sposób pieczenia, z masłem rozsmarowanym z wierzchu, ale równocześnie od środka 🙂 Kurczaka podaliśmy w towarzystwie pieczonej brukselki i ziemniaków Hasselback – to kolejny godny polecenia, nietuzinkowy sposób na upieczenie kartofla. Zagotuj wrzątek i wyparz w nim cytrusy, a następnie zetrzyj z nich skórkę na tarce (z jednej cytryny i z połowy pomarańczy). Główka czosnku 250 g brukselki Olej Mieszanka sałat Dresing 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka soku z pomarańczy 1 łyżka musztardy miodowej 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Krok 1 Umyj i osusz kurczaka. Pokrój cytrynę i pomarańczę, z których wcześniej została starta skórka i włóż do środka kurczaka, a następnie zwiąż kurczakowi nóżki nicią, żeby nie rozchodziły się na boki. Połóż ziemniaka na dużej drewnianej łyżce i ponacinaj w ładne plasterki, krojąc co pół centymetra – nie rozcinając bulwy do końca (robimy rodzaj wachlarza, brzegi łyżki powinny skutecznie hamować nóż przed rozcięciem ziemniaka na wskroś). Od środka aromatyczne cytrusy, z zewnątrz pachnące cytryną i tymiankiem masło, wsunięte pod skórkę na piersiach i udkach. Po 30 minutach pieczenia z kurczaka zaczną wytapiać się soki: aromatyzowane cytrusami i ziołami masło oraz tłuszcz. Podważ skórkę kurczaka na piersiach, wciskając palce między mięso a skórę i robiąc kieszenie na masłowo-ziołowy farsz. Krok 4 Wstaw kurczaka na środek rozgrzanego piekarnika (do 170 stopni z termoobiegiem). Po 60 minutach wyciągnij kurczaka z lodówki, żeby ogrzał się przed pieczeniem do temperatury pokojowej. Po 20-30 minutach od rozpoczęcia pieczenia wyciągnij ziemniaki z pieca i ponownie pokryj grudkami masła. Wlej do słoiczka sok z cytryny i pomarańczy i wymieszaj z musztardą. Składniki: Pieczony kurczak w cytrusach Kurczak z wolnego wybiegu 1,5-1,8 kg 3 łyżki masła Krok 6 Po półtorej godziny pieczenia wyciągnij kurczaka z piekarnika i przykryj folią aluminiową. Jeśli ziemniaki jeszcze się ładnie nie przypiekły – przełóż je w piekarniku na miejsce bliżej grzałki. Pieczony kurczak w cytrusach – pachnący pomarańczą – i cudowne ziemniaki z czosnkiem. Starta skórka z połowy pomarańczy 1 cytryna 1 pomarańcza Łyżka tymianku Łyżka lubczyku Zobacz też jak zrobić kurczaka nadziewanego wątróbką z ziemniakami Pommes Anna. Od tego momentu co kwadrans wyciągaj kurę z piekarnika i dokładnie polewaj pachnącym sosem. Krok 7 Na czas odpoczynku kurczaka włóż do piekarnika brukselki. Nie musi powstać z tego krem jak do ciasta.