Czekoladowy sernik ze śliwkami Składniki: spód:150g ciastek digestives (lub innych pełnoziarnistych herbatników)50g masłamasa serowa:700g twarogu śmietankowego200ml śmietanki 36%150g gorzkiej czekolady (min 60% kakao)3/4 szklanki cukru4 jajka2 łyżki mąki tortowej (z małą górką)150g śliwek kalifornijskich50ml rumu/koniakupolewa:100g gorzkiej czekolady (min 60% kakao)100ml śmietanki 30%dekoracja: wiórki, kulki czekoladowe, perełkiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego należy je wyjąć z lodówki ok 2-3 godzin przed pieczeniem. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, dlatego należy przygotować szczelną tortownicę albo dokładni owinąć ją z zewnątrz folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut w temp. 180stC, następnie zmniejszyć temperaturę do 140stC i piec jeszcze 40 minut. Spód: ciastka digestives zmielić, wymuszać z roztopionym masłem, żeby powstała kruszonka jak mokry piasek. Śmietankę gotować, zalać czekoladę, wymieszać, żeby czekolada się cała rozpuściła. Śmietankę zagotować, wsypać czekoladę, wymieszać, żeby czekolada się rozpuściła. Sernik studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez godzinę, następnie wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Tortownicę z sernikiem wstawić do większej formy, do której wlać gorącą wodę. Ciastka wysypać na dno tortownicy (22cm), równomiernie je ugniatając.