Wtorek: Kafta, czyli kofta, czyli kebab

Agnieszka
Obiad
22.05.2018 9:52
Wtorek: Kafta, czyli kofta, czyli kebab

Składniki: Na kebab 500 g wołowiny 2 łyżki siekanej pietruszki 2 łyżki drobno posiekanych suszonych pomidorów 2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka suszonej mięty 1/2 łyżeczki mielonego kminu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego 1/2 drobno posiekanej cebuli Sól (około 2 płaskich łyżeczek) Pęczek mięty Pęczek pietruszki Pęczek kolendry 2 duże pomidory Mała czerwona papryka 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kminu 1/3 łyżeczki pieprzu kajeńskiego Sól do smaku Przygotowanie: Do kebabów proponujemy Wam wspaniały dodatek: sałatkę libańską tabbouleh z kuskusem zrobionym z… pieczonego kalafiora. Liczba porcji: 2 Kebab zamiast mielonego Nie wiem czy wiecie, ale nasz stary, dobry kotlet mielony ma rodzinę na Bliskim Wschodzie. Zmiksuj kalafiora lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach, aż będzie sypki i zacznie przypominać z wyglądu kuskus. Mowa o koftach – czyli kebabach z mięsa mielonego nadzianych na patyki. Do tego genialna sałatka zrobiona z kuskusu z pieczonego kalafiora i niecodzienny obiad gotowy! Jeśli zadajecie sobie to pytanie, stojąc nad mieloną wołowiną, to przychodzimy z pomocą i pachnącym przyprawami kebabem rodem z Libanu. Ten przepis skompilowaliśmy z dwóch blogów: tabbouleh wzięliśmy od sióstr Hemsley a koftę z Saveur.com. Posyp łyżeczką curry, 1/2 łyżeczki kminu i 1/3 łyżeczki pieprzu kajeńskiego. Krok 3 Nałóż mięso na patyki do szaszłyków, ułóż na blaszce do pieczenia. Warto choć na chwilę odejść od klasyki i zamiast mielonego wypróbować inne przepisy. Następnie wymieszaj z posiekaną kolendrą, pietruszką, miętą i szczypiorkiem oraz pokrojonymi w kostkę pomidorami. Na tabbouleh Duży kalafior lub 2 małe Pęczek szczypiorku

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/wtorek-kafta-czyli-kofta-czyli-kebab/