Menu na tydzień - leftovers

Agnieszka

Obiad

07.01.2018 14:22

Menu na tydzień - leftovers

Menu na tydzień – leftovers: Niedziela – Pieczony kurczak w cytrusach z ziemniakami Hasselback, pieczoną brukselką i sałatą Poniedziałek – Pęczotto z suszonymi grzybami, pieczonymi warzywami i szpinakiem Wtorek – Muffiny z warzywami Środa – Pitta z sałatką paprykową tri colores, cieciorką i pieczonym kurczakiem Czwartek – Makaron i warzywa stir fry z krewetką Piątek – Calzone z warzywami Pobierz menu na tydzień W tym menu na tydzień – lefovers (z ang. resztki) znajdziecie dwa przepisy doskonałe w sytuacji, gdy trzeba zrobić coś z niczego (i to naprawdę smaczne coś) oraz kolejny przykład na to jak można fajnie wykorzystać leftovers z pieczonego kurczaka, kiedy nie dajecie rady go zjeść w całości podczas jednego obiadu. Warzywne muffiny, pęczotto z grzybami, makaron stir fry, domowe pitty i cazlone – w tym menu na tydzień znajdziecie przepis na uniwersalne ciasto idealne oraz kulinarne patenty na to jak zrobić coś z niczego i twórczo wykorzystać resztki kurczaka. Piątek – Calzone z warzywami Nasze ostatnie danie z tego menu na tydzień to najlepszy patent, żeby pozbyć się składników, które powinny już zniknąć z lodówki (bo za chwilę się zepsują), a przy okazji pysznie zjeść. Tak jak było do tej pory (z wyjątkiem przerwy świątecznej), co tydzień na naszym blogu znajdziecie nowe menu i przepisy na dania na każdy dzień – wszystko zaplanowane tak żeby gotować i nie marnować. Muffiny możecie podawać z dowolną sałatą, albo szpinakiem i zwykłym dresingiem z soku z cytryny, musztardy miodowej i oliwy lub po prostu z rukolą skropioną octem balsamicznym. Święta już za nami – wracamy zatem do naszej codzienności, czyli planowania posiłków na tydzień i niedzielnego gotowania na kilka dni – żeby jeść zdrowo, domowo i nie marnować jedzenia ani pieniędzy. Zostało sporo pieczystego (zjedzenie całego kurczaka we dwoje na raz to jednak byłby hardcore), które trafiło do pitty z sałatką tri colores zaplanowanej na środowy lunch. Jak gotowaliśmy W naszej lodówce mieliśmy tym razem pięć pieczarek, które zostały z sobotniego English breakfast, resztkę otwartego cheddara i brukselki z zeszłego tygodnia. W taki sam sposób można upiec też słodkie ziemniaki, czyli bataty, z tym że trudniej je pokoroic w plasterki, bo są twardsze. Do tego pItay ze sklepu są niewspółmiernie drogie (5-6 zł za ok. 200-300 g) w porównaniu z kosztem składników potrzebnych do ich przyrządzenia – odrobiny mąki, drożdży, oliwy, soli i wody. Pokażemy Wam też przepis na ciasto idealne – na calzone, pittę lub pizze (oraz wiele innych, chrupiących pyszności- mniam!!). Pittę upiekliśmy już w niedzielę, dlatego we wtorek czekało nas minimum pracy na rzecz wspaniałego, lekkiego lunchu na środę. Kiedy przejrzycie przepisy zobaczycie, że niektóre dania równie dobrze można zrobić z nieco innych składników – np. takich które akurat są w Waszych lodówkach. Calzone najlepiej smakują prosto z pieca, na gorąco, ale pyszne są także na zimno i odgrzane. Sos piri piri lub ostra papryka Olej sezamowy Sos sojowy Sos rybny Spiżarnia: Olej Oliwa z oliwek Zwykła mąka Majonez (opcjonalnie) łyżka musztardy miodowej 2 łyżki oliwy Parmezan Pieczarki Brukselki (pieczarki i brukselki to produkty, które zostały nam z poprzedniego tygodnia. Przepis na makaron i warzywa stir fry na blogu znajdziecie w czwartek. Przepis na calzone znajdziecie na blogu już w piątek. Kucharzowi, który je wymyślił zależało na czasie, dlatego pokroił bulwy na cienkie plasterki (nie przecinając ich jednak do końca) i dzięki temu szybciej je upiekł. Przygotowanie dania na czwartek – makaronu i warzyw stir fry – wymagało minimum pracy. podaliśmy w towarzystwie pieczonej brukselki i ziemniaków Hasselback – to kolejny godny polecenia, nietuzinkowy sposób na upieczenie kartofla. W tym menu niektórych menu nie trzeba się sztywno trzymać – chodzi o to by zużyć leftoversy. Wieczorem przygotowaliśmy już tylko sałatkę (z upieczonego w niedzielę kurczaka, kolorowej papryki i cieciorki), która wypełniła chrupiące ciasto. Wieczorem przygotowaliśmy też lunche na poniedziałek, wtorek i środę – zagnietliśmy ciasto i upiekliśmy pitty, zrobiliśmy pęczotto i muffiny. Nie musicie ich kupować, w tym menu chodzi o to by zużyć to co akurat jest w lodówce) Chcieliśmy przygotować jak najwięcej dań i półproduktów w niedzielę, żeby nie martwić się za bardzo gotowaniem w tygodniu. Do wnętrza calzone może trafić niemal wszystko – warzywa, ser, wędliny – w każdej wersji będą smakowały doskonale. Polecamy ten sposób pieczenia, z masłem rozsmarowanym z wierzchu. Kurczaka Z rana przełożyliśmy tylko krewetki z zamrażalnika do lodówki, żeby odmarzły. Nasz sprawdzony przepis na domową pittę z sałatką tri colores. Od środka aromatyczne cytrusy, z zewnątrz pachnące cytryną i tymiankiem masło, wsunięte pod skórkę na piersiach i udkach. Danie jest bardzo proste do zrobienia, smakowite, a na dodatek świetnie przechowuje się w zamrażalniku. Przepis na kurczaka z ziemniakami Hasselback.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/leftovers/