Zróbcie to danie, a zafundujecie sobie długo celebrowany poranek, pachnący bagietkami zapiekanymi z pastą z suszonych pomidorów i kaparów i aromatem duszonych w winno-karmelowej emulsji szalotek, podgrzany ciepłem z piekarnika. Oliwa Sos z szalotek: 10 cebulek szalotek 1/3 szklanki brązowego cukru 2 łyżki masła 1/4 szklanki octu balsamicznego 200 ml czerwonego wytrawnego wina Kilka listków estragonu, lub łyżka suszonego Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od sosu z szarlotek. Krok 2 Kiedy cukier zmieni się w przezroczysty płyn natychmiast dodajemy do rondla obrane cebulki, mieszamy, obtaczając w tworzącym się karmelu. W wersji uproszczonej bagietki można zrobić bez szalotkowwgo sosu, a w wersji fit camambert możecie zastąpić jajkiem w koszulce (np. według tego niezawodnego przepisu). Na szczęście w niedzielę nie trzeba się spieszyć ze wstawaniem i można sobie pozwolić na długi leniwy poranek. Zwłaszcza z tym przepisem:) Mamy dla Was sprawdzony przepis na śniadanie podane do łóżka, idealny na szarobury klimat i jesienne chandry. Cukier powinien powoli się topić, bo inaczej za szybko się skarmelizuje, przypali i stanie się gorzki. Sos z szalotkami Świeże zioła Pasta z suszonych pomidorów i kaparów: Składniki: 1 camembert 2 bagietki Pasta z suszonych pomidorów i kaparów Następnie wlewamy do rondla ocet balsamiczny i wino, mieszamy, żeby karmel rozpuścił się w płynie. Kiedy człowiek pomyśli, że do wiosny zostało sześć miesięcy, traci motywację, żeby wstać rano z łóżka…. Listopad to niebezpieczna dla Polaków pora – pisał Wyspianski i nic nie zmieniło się od jego czasów. Garść kaparów Kilka garści dowolnych ziół: rukoli, bazylii, szczypiorku Garść pomidorków koktajlowych Sok z cytryny Przekrawamy bagietki wzdłuż i na połowy, jeśli są długie i smarujemy pastą. Nie solimy, a jeśli już to lekko, bo słona jest pasta na bagietkach. Przygotowujemy sałatkę: zioła mieszamy, pomidorki kroimy na połówki, skrapiamy cytryną.