Jeśli chcecie rano na kimś zrobić wrażenie upieczonym dutch baby to raczej zaproście do kuchni niż biegajcie z gorącą patelnią do sypialni, bo patelnia jest naprawdę rozgrzana (wie coś o tym moja biedna niedzielna kuchareczka, czyli popa żona 🙁 Jak już wspomnieliśmy dutch baby podajemy jeszcze gorący, posypany cukrem pudrem w towarzystwie owoców, najlepiej świeżych, ale mrożone, przesmażone na patelni też dają radę. Lepiej jest zrobić dutch baby na roztopionym, nie zrumienionym maśle niż na spalonym 🙂 Krok 4 Kiedy masło się lekko przyrumieni, wyciągamy rondel z pieca i wylewamy na środek naczynia ciasto naleśnikowe. Kiedy za oknem robi się mroźno, słońce wstaje późno i wygląda blado, jak po ostrej imprezie, dzień jest cieniem samego siebie sprzed kilku miesięcy, jest szaro i do wiosny daleko, nic tak nie podnosi nastroju jak ciepło bijące od piekarnika, zapach wanilii i perspektywa dekadenckiego śniadania z dutch baby w roli głównej, dania, które samym widokiem doprowadza kubki smakowe do szaleństwa. Potem korona opada jak emocje po meczu, ale smak zostaje na długo – jak pamiętne piłkarskie zwycięstwo (coś jak cud na Wembley z 74 r. 😉 Dutch Przepis,z którego korzystamy jest efektem testowania różnych receptur, bo proporcje mąki i mleka w przepisach na dutch baby różnią się od siebie. , baby na deser Dutch baby to świetny patent na niedzielne śniadanie, zwłaszcza w te dni, gdy chcecie podarować sobie słodką chwilę zapomnienia. Dutch baby imponuje wyglądem – zaraz po wyjęciu z pieca przypomina stadion olimpijski z piętrzącymi się wysoko trybunami. Pół szklanki mleka Łyżeczka miodu Szczypta gałki muszkatołowej Ekstrakt z wanilii lub olejek waniliowy – kilkanaście kropli Przygotowanie: Krok 1 W mikserze miksujemy energicznie na gładką masę jajka, mąkę, mleko, miód i przyprawy. Można go zjeść tylko z posypką z cukru pudru, ale doskonale smakuje też z owocami (także mrożonymi) i innymi cukierniczym dodatkami. Krok 3 Po około 25 minutach od zmiksowania ciasta wyciągamy patelnię z piekarnika i wrzucamy na nią trzy łyżki masła. Może też bez problemu robić za deser – zwłaszcza jeśli chcecie zrobić coś samodzielnie, a macie mało czasu lub nie umiecie/nie chcecie piec ciasta. Wstawiamy naczynie z powrotem do pieca na 20-25 minut. Dutch baby warto spróbować również w wytrawnej wersji, z parmezanem i ziołami. Naleśniki według przepisu, który podajemy niżej są tylko lekko słodkie, bo wyszliśmy z założenia, że za słodkości powinny robić dodatki. Zobacz też przepis na jajko w koszulce, które zawsze się udaje. Wystarczy zmiksować składniki (co zajmuje 10 sekund), rozgrzać piekarnik, wylać ciasto na gorącą patelnię, odczekać 20-25 minut i naleśnik gotowy. Zobacz też przepis na bagietki z pieczonym camembertem. My moglibyśmy jeść dutch baby na okrągło! Jeśli nie macie patelni z metalową rączką, ale plastikową to możecie owinąć ją folią aluminiową.