Składniki: - 250ml mleka - 50g świeżych drożdży - 3 łyżki cukru - 550g mąki pszennej - szczypta soli - 1,5 łyżki cukru wanilinowego - 4 żółtka - 1 jajko - 4 łyżki roztopionego i ostudzonego masła - kieliszek wódki Przygotowanie: - Podgrzewamy mleko, by było ciepłe, ale nie gorące, przelewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. - Rozgrzewamy olej do temperatury 180 stopni ( w garnku, lub frytkownicy – ważne by pączki mogły swobodnie pływać ) - Wyrośnięte pączki, partiami wkładamy na rozgrzany olej i smażymy przez około 2 minuty z każdej strony, do ich zarumienienia. - Przykrywamy ciasto w misce ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. - Jeśli ciasto okaże się za gęste i trudne w wyrabianiu, można dodać 2 – 3 łyżki ciepłego mleka. - Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce a około 15-20 minut, do czasu aż drożdże porządnie się spienią. - Ciasto z pomiędzy kółek, które zostało, zagniatamy w kulę, ponownie rozpłaszczamy i wycinamy kółka i tak, aż do ostatniego kawałka ciasta. - Rozpłaszczamy ciasto na placek grubości około 2-3 cm, po czym szklanką wycinamy kółka.