KULECZKI Z MASŁA ORZECHOWEGO, DAKTYLI I EKSPANDOWANEJ JAGLANKI

Desery
06.01.2018 16:11
KULECZKI Z MASŁA ORZECHOWEGO, DAKTYLI I EKSPANDOWANEJ JAGLANKI

5.0 from 2 reviews Kuleczki z masła orzechowego, daktyli i ekspandowanej jaglanki Drukuj Prep time 20 min Cook time Total time 20 min Serves: 12 Ingredients 12 miękkich daktyli 5 niesiarkowanych suszonych moreli ( można zamienić na daktyle) 1 czubata łyżeczka kakao 4 łyżki masła orzechowego 4 łyżki ekspandowanej jaglanki pół tabliczki gorzkiej czekolady Instructions Daktyle, morele i kakao umieścić w robocie kuchenny, i zmiksować na gładką masę, dodać masło orzechowe i miksować aż całość się połączy w lepką kulę. W okresie zimowym mam jakieś zwiększone zapotrzebowanie na słodycze, szczególnie po obiedzie mój organizm się domaga czegoś słodkiego i wtedy w desperacji w pracy poszukuję w pracy słodyczy i niestety kończę często na nie najlepszych rozwiązaniach:) Połączenie masła orzechowego i czekolady jak dla mnie jest idealne, niestety Emilka nie przepada za masłem orzechowym a w tych kuleczkach jest ono mocno wyczuwalne .Większość kulek zjadłam więc sama, ale tak mi smakowały, że w sumie cieszyłam się, że ona za nimi nie przepada. Jeżeli chodzi o kuleczki to ulubionymi Emilki nadal są te trufle daktylowe z karobem , póki co nie znalazły konkurenta, chociaż co jakiś czas próbuję i eksperymentuję z różnymi składnikami ( jak np. te migdałowo-jabłkowe ). Dziś mam dla was zdrowy deser, który ładnie zapakowany może też być prezentem – kuleczki z masła orzechowego, z dodatkiem kakao i daktyli, polane gorzką czekoladą. Masa powinna być zwarta ale przez jaglankę może się lekko kruszyć, Ręką trzeba ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego, ugniatając w ręku żeby były zwarte.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://cookingforemily.pl/2017/12/kuleczki-z-masla-orzechowego-daktyli/