Składniki: 500 g różnego rodzaju ciasta (sernik, przekładaniec, babka) 40 g masła 1 łyżka kakao 1 łyżka adwokata 20 g czekolady gorzkiej i mlecznej Przygotowanie: Kawałki ciasta przełożyć do miski i za pomocą tłuczka do ziemniaków lub ręki zmiażdżyć. Z masy uformować niewielkie kuleczki, które następnie można obtoczyć w dowolnej gotowej posypce do ciast, wiórkach kokosowych. W mojej wersji dodałam alkoholu, jeżeli chcecie zrobić takie ziemniaczki dla dzieci, zamiast adwokatu dodajcie więcej czekolady Jakoś nigdy za nimi nie przepadałam, dopóki nie zrobiłam ich sama z domowego ciasta. 🙂 Czas wykonania: 15 min Ilość porcji: 600 g (16 – 20 porcji) Do masy można dodatkowo dodać posiekane orzechy, rodzynki lub kawałki czekolady.