Pani Walewska (Pychotka) - ciasto

Beata
Ciasta
30.12.2017 1:02
Pani Walewska (Pychotka) - ciasto

Ciasto 300 g mąki pszennej 60 g cukru pudru 200 g masła 4 żółtka 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę przesiać na stolnicę dodać cukier puder, proszek do pieczenia, wbić żółtka oraz dodać pokrojone w kostkę masło. Beza 6 białek 180 g cukru 15 g mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier stale ubijając. Jestem szczęśliwa, że mogę się dzielić z Wami moją pasją, przepisami i pragnę Wam wszystkim podziękować za to, że jesteście, zaglądacie i korzystacie z moich przepisów. Krem 500 ml mleka 2 żółtka 4 łyżki cukru 60 g mąki ziemniaczanej 200 g masła Składanie ciasta kruche ciasto z bezą krem kruche ciasto z bezą Dodatkowo 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich Blachę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Resztę mleka zagotować, a następnie wlać mleko z jajkami i zagotować stale mieszając aż powstanie budyń. Najlepiej składniki podzielić na dwie części i zrobić bezę na dwa razy. Odlać jedną szklankę mleka i wymieszać z nim żółtka, cukier i mąkę ziemniaczaną. Masło utrzeć na pusztą masę i dodawać stopniowo wystudzony budyń stale miksując. Zdjąć z palnika, nakryć folią spożywczą tak, aby przylegała do budyniu i odstawić do całkowitego wystudzenia. Kiedy będzie już gładkie i jednolite podzielić go na dwie równe części. Tym ciastem pragnę Was ugościć z okazji mojej trzeciej rocznicy bloga.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakiuczucie.blogspot.com/2017/12/pani-walewska-pychotka-ciasto.html