Francuskie krokieciki z soczewicą

Przekąski
25.12.2017 0:30
Francuskie krokieciki z soczewicą

I okazuje się, że dla dziecka najbardziej odpowiednie i bezpieczne w samodzielnym spożywaniu okazują się… ziemniaki z olejem lnianym czy racuchy z jabłkami, o ile są 😉 u nas są 😀 Dzieci są ważne – zadbaj o świąteczne dania również z myślą o najmłodszych. Wychodząc na przeciw młodym brzuszkom przygotowałam krokieciki francuskie z soczewicą i kaszą jęczmienną, które też nie należą do całkowicie niskokalorycznych (ciasto francuskie jest tłuste), ale to propozycja o wiele lżejsza, bo pieczona i z przepysznym farszem, który dzieci mogą śmiało jeść, w dodatku nawet rękoma. Tak magiczny i rodzinny czas, jakim jest wspólna kolacja wigilijna to czasem dla naszych małych pociech wcale nic fajnego (prócz wyczekiwania na prezenty), bo okazuje się, że z suto zastawionego stołu, na którym jest zazwyczaj 12 dań, mogą spróbować niewiele. Kolendra z kolei to taka nasza natka pietruszki 😉 zdecydowanie lubi się z imbirem (zresztą – kolendra lubi się z wieloma produktami). W tym okresie często tak skupiamy się na porządkach i planowaniu świątecznego menu, że nawet nie przychodzi nam do głowy, że można inaczej, że może warto przygotować coś innego, lżejszego na przykład dla dzieci. Jeśli soczewica z kaszą nie ugotują się na sypko i będą za rzadkie do farszu dodaj trochę bułki tartej – tak, by całość nie była zbyt luźna. Dodatkowo: 1 żółtko 2 łyżki mleka sól i pieprz do smaku sezam, mak lub inne ziarna do posypania Sposób przygotowania: Soczewicę wraz z kaszą jęczmienną ugotuj na bulionie do miękkości (użyłam bulionu z mojej domowej bulionetki warzywnej). Kapusta z grzybami (czy cokolwiek z kapustą i grzybami) nie – bo ciężkostrawne i wzdymające (a grzyby teoretycznie mogą okazać się trujące). Krokieciki francuskie z soczewicą i kaszą jęczmienną to moja propozycja na danie wigilijne, ale znacznie lżejsze, doskonałe dla dzieci (i nie tylko). Wolne boki zwilż zimną wodą i zwiń ciasto z farszem na kształt roladki – końcówka cm zwilżona wodą powinna ładnie skleić ciasto, by nie uciekło. kaszy jęczmiennej perłowej 2 szkl. bulionu warzywnego 1 średniej wielkości cebula 5 cm kawałek świeżego imbiru 2 łyżki posiekanej kolendry 1 jajko 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 1 łyżka oleju lnianego SemCo 1 łyżka oleju rzepakowego SemCo Świetnie sprawdzą się też w roli obiadu czy na dłuższą podróż autem – mamy wtedy sycące a’la bułeczki z pysznym nadzieniem. Zawijanie: Ciasto francuskie podziel na prostokąty (ja podzieliłam na takie o przybliżonych wymiarach 7×11 cm, ale wielkość dostosuj do wymiarów płatu ciasta – są różne). Farsz jest z nieco orientalną nutą – charakterny imbir nie tylko podkręca cały smak, ale też ma wiele właściwości zdrowotnych. Na każdy prostokąt nałóż farsz, ale tak, by pozostawić 3 boki wolne – dłuższe po 0,5 cm, a krótszy około 1 cm. Lniany również dodaję do sałatek, ale ten to ja nawet po łyżce czasem (czyli jak sobie przypomnę) piję – na wzmocnienie włosów i paznokci, a także lepszą przemianę materii. W przypadku, gdyby były za twarde, a płynu brak i będzie ryzyko przypalenia uparuj je jeszcze przykrywając garnek ścierką, a najlepiej garnek owijając w gruby koc (tak jak kiedyś nasze babcie kaszę gotowały -pod pierzyną 😀 ja tak robię nadal), by jak najwolniej tracił ciepło. Całość wyszła w smaku tak dobra, że mi samej trudno się oderwać 😉 ale i tak najważniejsze, że dzieciom smakuje. Gotową kaszę z soczewicą ostudź i wymieszaj z łyżką oleju lnianego. Krokieciki francuskie z soczewicą i kaszą jęczmienną to nie tylko opcja wigilijna.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kolorowyprzepisownik.pl/2017/12/krokieciki-francuskie-z-soczewica-i-kasza-jeczmienna/