Sos zrobiłam z dodatkiem kepczupu ale można użyć także przecieru pomidorowego tylko trzeba potem bardziej doprawić. składniki: 8 filetów śledziowych solonych 1 średnia papryka 1 duża cebula 1 średnia marchewka ok 250 g keczupu, u mnie pikantny Octim 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, u mnie Octim 4 łyżki oleju rzepakowego ok 250 ml wody sól cukier majeranek Śledzie wymoczyć aby pozbyć się nadmiernego słonego smaku. Jadłam takie tylko, że kupne więc postanowiłam zrobić własną wersję bo domowe jednak najlepsze. Odstawić do lodówki na kilka godzin aby smaki się przegryzły. Pyszne śledzie w pomidorowym sosie z dodatkiem warzyw. Paprykę oczyścić nasion i pokroić w średnią kostkę. Potem podlać wodą i całość dusić aż warzywa będą miękkie. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolać jeszcze wody. Cebulę pokroić w drobną kostkę.