Rolada ziemniaczana z kiszoną kapustą i grzybami

Obiad

25.12.2017 0:31

Rolada ziemniaczana z kiszoną kapustą i grzybami

mąki ziemniaczanej (moja szklanka to 230 ml) 2 jajka 1 łyżka posiekanego koperku 2 łyżki oleju lnianego 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Farsz: 400 g ugotowanej kapusty kiszonej 80 g ugotowanych grzybów leśnych 1 duża marchewka 1 cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka słodkiej papryki sól i pieprz do smaku Po nocy w lodówce nikt nie miał ochoty na takie zimne, więc żeby nie czekać aż złapią temperaturę pokojową wylądowały na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Albo na kolację – z ziemniaków, które zostały z obiadu (tu może z pominięciem grzybów, bo niekoniecznie jest to składnik zawsze posiadany w domu). EDYCJA WPISU: Po wigilii zostało kilka plastrów rolady (cała była na długość piekarnikowej blachy i na stole stały takie 2 półmiski jak na zdjęciach). Na blacie/stole rozłóż folię aluminiową, na niej uformuj z ziemniaczanej masy prostokąt i rozłóż równomiernie farsz – zostaw jeden dłuższy bok wolny, aby potem całość skleić. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut, po czym zdejmij folię i jeszcze lekko dopiecz przez 10 minut (tego czasu nie wydłużaj, bo może Ci popękać jak mi 😉 wyjęłam o 2 minuty za późno). Roladę możesz przygotować nie tylko na wigilię – może zostanie Ci z wigilijnej kolacji ziemniaków z olejem lnianym? Rolada jest pyszna również na zimno, więc może być imprezową przekąską na stole. Moja nowa propozycja to rolada ziemniaczana z kapustą i grzybami – doskonałe jako samodzielna przekąska, dodatek do filiżanki barszczu czerwonego lub polana sosem (na ciepło). Święta Bożego Narodzenia to szczególny czas nie tylko duchowo, ale też pod względem tradycyjnych potraw na wigilijnym i świątecznym stole. Grzyby namoczyłam w gorącej wodzie (by je odmoczyć z ewentualnych zanieczyszczeń), następnie zmieniłam wodę i gotowałam do miękkości około godzinę. Ale taka rolada to świetny pomysł nie tylko na święta. Marchew zetrzyj na drobnych oczkach tarki i dodaj do cebuli – razem duś do miękkości marchewki.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kolorowyprzepisownik.pl/2017/12/rolada-ziemniaczana-z-kapusta-i-grzybami/