składniki: 250 mąki pszennej 200 g suchego maku mielonego 200 g cukru 250 g masła 5 jajek 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 ml mleka kilka kropel aromatu rumowego Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Na koniec dodać ubite białka i zmiksować wszystko na wolnych obrotach. Maku jest sporo więc babka jest dosyć ciążka jak na babkę. Następnie dodać 100 g zimnego pokrojonego masła, rozpuścić ale nie gotować. Wstawić do piekarnika nagrzanego na ok 175 C i piec do suchego patyczka ok 60 minut, funkcja góra-dół. Masę przełożyć foremki na babkę, foremkę wcześniej natłuścić i posypać bułką tartą. Dla aromatu dodałam skórkę pomarańczową ale można dodać inne bakalie. Następnie partiami dodawać mleko i mąkę wymieszaną z makiem i proszkiem do pieczenia. Zestawić z ognia i dodać 3 łyżki kakao. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonym makiem.