Jeśli chodzi o wykorzystanie czerstwego pieczywa, to w przepisach na blogu mam też pomysł na zapiekankę, w której tak naprawdę możesz kombinować do woli ze składnikami i dodać to, co akurat zalega Ci w kuchni. A okazuje się, że kombinować można i ogranicza nas w sumie wyobraźnia 😉 mamy przy tym genialny sposób na wykorzystanie czerstwiejącego pieczywa, jeśli nie bardzo wiemy co z nim począć, zapiekanki się znudziły, a grzanek mamy w słoikach zapas 🙂 Dlatego zapisz sobie stronę z przepisem do zakładek i korzystaj 🙂 PRZEPIS NA CIASTO Z CZERSTWEGO CHLEBA (Torta di pane) Składniki: 500 g czerstwego chleba 1/2 litra mleka 3 jajka (rozmiar M) 100 g śmietany 30% 4 duże łyżki cukru 4 czubate łyżki gorzkiego kakao 1 jabłko 1,5 dojrzałego banana 1/2 szkl. Ale po pierwsze czasem się o tym zapomina, a po drugie zwyczajnie w zamrażarce może nie być miejsca na pieczywo (znam problem, wiele lat męczyłam się z małą lodówką). Ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia – u mnie miała wymiary 23×28 cm, ale możesz użyć innej (chodzi jednak o to, by całość była w miarę cienka, tak do 2,5-3 cm wysokości). Kiedy o nim usłyszałam, zupełnie nie wiedziałam czego się właściwie po nim spodziewać, jak to smakuje i na ile można kombinować ze smakiem. Przepis godny polecenia na co dzień, ale w szczególności w okolicy świąt i wszystkich długich weekendów. Przepis na ciasto z czerstwego chleba, które widzisz poniżej to moja mini wariacja na temat torta di pane. Często jest tak, że tego pieczywa kupimy za dużo – żeby na pewno starczyło, a może spodziewamy się gości. Wyrównaj wierzch, wyłóż wiórki masła (opcjonalnie, może być bez masła) i posyp wierzch brązowym cukrem – ładnie się rozpuści i stworzy pyszne wykończenie ciasta.