przepis Składniki ► masło [100 g / 1/2 kostki] ► cukier (najlepiej drobny) [100 g/1/2 szklanki do ciasta + 3 łyżki do obtoczenia] ► jajko rozmiar L [1 sztuka] ► mąka pszenna [200 g] ► proszek do pieczenia [1 łyżeczka] ► ocet winny lub spirytusowy [1/2 łyżeczki] Czasem może się wydawać, że czas podany w przepisie jest zbyt krótki, bo ciacha wyjęte z piekarnika wyglądają na miękkie, lub wręcz surowe. Jeśli masz jakieś pytania… Dotyczące tego lub innego przepisu, zostaw je w komentarzu poniżej lub skontaktuj się ze mną na Instagramie lub Facebooku. Podobne ciasteczka na Boże Narodzenie Kalorie i makroskładniki Kalorie i makroskładniki na 1 z 12 ciastek, ze składników podanych w przepisie, bez żadnych modyfikacji. Problem w tym, że po wyjęciu z piekarnika, wypiek trzyma temperaturę przez dobre kilka(naście) minut i nadal się ,,dopieka. Cukier cynamonowy, czyli wymieszany ze sobą drobny cukier do wypieków i cynamon w proszku, ma w składzie dwa składniki o zupełnie różnej wielkości. Dodać 1 jajko i wymieszać do połączenia, masa może w pewnym momencie wyglądać na delikatnie zwarzoną, ale spokojnie, nic jej nie będzie :) Doskonale się mrożą – po całkowitym wystudzeniu wystarczy ułożyć je na płasko na talerzyku lub tacce wyłożonej papierem do pieczenia. Co może pójść nie tak? Ciasteczka są pieczone zbyt długo. Ciasteczka to jeden z wypieków, który często mocno zmienia konsystencję po wystudzeniu. Ekspresowe do przygotowania z kilku podstawowych składników :) Cynamonowe ciasteczka Snickerdoodles Snickerdoodles to mięciutkie i puchate maślane ciasteczka obtoczone w cynamonowym cukrze. Z tego powodu ,,turlając kulkę ciasta w tak przygotowanej mieszance, większe kryształki cukru przykleją się do masy dużo szybciej. Aby osiągnąć idealnie pokryte cynamonem ciasteczko, zamiast obtaczania ciasta w cukrze polecam posypać je z każdej strony za pomocą łyżeczki. A co najlepsze, zrobicie je dosłownie w 15 minut, z pieczeniem włącznie, ciasta nie trzeba chłodzić, ani długo mieszać. W dobrej wierze dopiekamy je przez kolejne kilka minut, jednak po wystudzeniu efekt końcowy nie spełnia naszych oczekiwań… Na 1 ciastko 163 kcal, 21 g węglowodanów, 8 g tłuszczu, 2 g białka wartości poglądowe i uśrednione, obliczone za pomocą ogólnodostępnych kalkulatorów kalorii. Może się wydawać, że masa jest dość sucha, ale wystarczy przez moment zagnieść ciasteczka dłonią i ciasto stanie się miękkie i gładkie. Zamiast cukru cynamonowego można z powodzeniem użyć cukru waniliowego lub cukru ze startą skórką cytrynową. Z ciasta formować kuleczki o wadze ok. 40 g i obtaczać w cynamonowym cukrze. W osobnej misce wymieszać 3 łyżki drobnego cukru z 1 łyżką cynamonu. Jeśli korzystamy z nowego przepisu, warto upiec kilka próbnych ciastek i sprawdzić, czy parametry podane w przepisie pasują do naszego sprzętu. Jeśli wrzucasz zdjęcia gotowego dania na swój instagramowy profil lub w insta stories, koniecznie oznacz mnie @wilkuchnia oraz dodaj #wilkuchnia ! W przypadku braku masła można użyć margaryny do wypieków, choć efekt smakowy nie będzie taki sam. Dzięki jego delikatnej strukturze upieczone ciasteczka są pokryte subtelną cukrową skorupką, a nie dużymi kryształkami, które chrzęszczą w zębach.