Najprostszy pleśniak z rabarbarem (5 składników)

Wilk
Ciasta
14.05.2018 21:04
Najprostszy pleśniak z rabarbarem (5 składników)

Najprostszy pleśniak z rabarbarem Drukuj przepis Składniki ► mąka pszenna [400 g / 3 szklanki] lub 100 g skrobii ziemniaczanej i 300 g mąki kukurydzianej/jaglanej/ryżowej ► cukier kryształ [200 g / 1 szklanka] ► jajka [4 sztuki] ► masło [200 g / 1 kostka] ► rabarbar [4-5 łodyżek] Pamiętam przygotowanie tego ciasta w wykonaniu mojej Babci – zagniatanie ciasta, porcjowanie, wkładanie do zamrażalnika, tarcie na tarce o grubych oczkach… Pod koniec ubijania dodać cukier i kontynuować, aż do uzyskania sztywnej, błyszczącej piany (można spróbować babcinego triku podnoszenia miski nad głowę :)) Pianę delikatnie wyłożyć na ciasto. Nie ma nic lepszego niż chrupiące, kruche warstwy, delikatna pianka i kwaśny, wyraźny smak rabarbaru, na który czeka się cały rok. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół) przez 40 min (jeśli spód zacznie się przypalać, wystarczy przykryć blachę folią aluminiową i kontynuować pieczenie. Formę wyłożyć papierem do pieczenia (dobrze, aby po dwóch przeciwległych stronach wystawało trochę papieru, aby łatwiej można było podnieść i wyjąć upieczone już ciasto). Pokroić na plasterki o grubości 1 cm i wyłożyć na przygotowanym cieście jeden przy drugim. W dużej misce wymieszać mąkę, 1/3 szklanki cukru, żółtka, zimne masło pokrojone w kostkę i 2 łyżki zimnej wody. To idealne ciasto sezonowe dla początkujących – nie może się nie udać!

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wilkuchnia.pl/2018/05/najprostszy-plesniak-z-rabarbarem-5-skladnikow.html