Śledzie w pomidorowym sosie! SKŁADNIKI: - 6 -7 sztuk matiasów - 2- 3 cebule szalotki - 1/3 szklanki rodzynek sułtańskich - 3/4 szklanki koncentratu pomidorowego - 1/3 szklanki oleju - sól, pieprz - 1 łyżka miodu - 1 cienki plaster imbiru Imbir siekamy najdrobniej, jak się da - nie używaj tego w proszku. Śledzie kroimy na porcje mieszamy z pomidorowym sosem, przekładamy do słoików i wstawiamy na noc do lodówki. Moje ukochane śledzie w pomidorach, zawsze są na wigilijnym stole, zresztą na sylwestrowym też! Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą, przekładamy do miski z wodą i odstawiamy na 3 do 6 godzin. W zależności od ich stopnia zasolenia wodę wymieniamy od 1 do 3 razy. Sprawdź wcześniejszy post z przepisem na korzenne śledzie! Śledzie, śledzie i jeszcze raz śledzie! ;-)))