Potrzebne składniki Ciasto: 200 g masła 4 łyżki kakao 4 łyżki przyprawy piernikowej 5 łyżek miodu 500 ml mleka 6 jajek 400 g mąki pszennej 400 g cukru 2 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa do przełożenia: 400 g powideł śliwkowych 150 g suszonych śliwek sok z pomarańczy otarta skórka z jednej pomarańczy 4 łyżeczki cynamonu Polewa czekoladowa: 2 łyżki margaryny 6 łyżek śmietany 12 łyżek cukru 6 łyżek kakao Piernik świąteczny wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Do miski wsypuję mąkę, sodę i proszek, mieszam i dodaję cukier, następnie wlewam z garnka przygotowaną masę i mieszam mikserem, aż składniki się połączą. Przygotowuję polewę, wszystkie składniki wkładam do garnka na bardzo małym ogniu, doprowadzam do wrzenia ciągle mieszając. Jak wykonać przepis na – Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Czas więc pomyśleć o tym jakie ciasta pojawią się na naszym świątecznym stole. Mieszam i rozpuszczam składniki na gładką masę. W tym czasie przygotowuję masę z powideł. Do garnka wkładam wszystkie składniki i mieszając chwilę gotuję. Gorącą masę rozprowadzam na wierzchu piernika i gotowe. Przełożony powidłami śliwkowymi z nutą pomarańczy i cynamonu. Odstawiam z ognia i dodaję mleko mieszając. Przestudzony piernik przekrawam wzdłuż na pół.