Czas wykonania: 45 min Ilość porcji: 10 – 12 sztuk Składniki: 300 g ciasta francuskiego 200 g cukinii 200 g mix serów (ja użyłam sera mozzarella, feta i gouda) 70 g suszonych pomidorów (po odsączeniu; ½ słoiczka) 30 g słonecznika łuskanego ½ łyżeczki soli (opcjonalnie) Przygotowanie: Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na 15 – 20 minut, aż puści sok. Kolejny pomysł na przekąskę z cukinii: babeczki z ciasta francuskiego z cukinią i suszonymi pomidorami 🙂 Są pyszne i szybkie w przygotowaniu! Do cukinii dodać posiekane suszone pomidory i pokrojone w niewielką kostkę lub starte na tarce sery. Ja dodałam ser feta, który sam w sobie jest już bardzo słony, więc pominęłam tę czynność. Krążki przełożyć do specjalnych sylikonowych foremek na muffinki lub bezpośrednio do foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.