indycze golonki -700 g skrzydełek indyczych -1 marchew -1 pietruszka -1 seler -3 jaja -ziele angielskie, liść laurowy, szczypta gałki muszkatołowej -sól, pieprz do smaku Przygotowanie: 1. Mięso i warzywa (umyte) wrzucamy do garnka i zalewamy zimną wodą do przykrycia składników. Jak widać na zdjęciu jest on dość plackowaty, a to dlatego, że robiłam go w dużej blaszce na ciasto😀, bo akurat nie miałam wolnych innych foremek w domu. Następnie przecedzamy wszystko przez sito (wywar można zachować, odrzucamy ziele i liść laurowy) i mielimy przez maszynkę do mięsa 2 lub 3 razy w zależności, jaką grubość preferujecie. Ten przepis jest przekazywany z pokolenia na pokolenie i mam nadzieję, że będzie jeszcze dłuuugo w naszych rodzinnych zeszytach kulinarnych. Nie wiem jak u Was, ale u mnie nie tolerujemy innych pasztetów oprócz tych wykonanych w domu. Wcześniej wykonywałam pasztet z cukinii (przepis znajdziecie TUTAJ), który okazał się hitem wśród czytelników, bo dostałam mnóstwo pochwał. 3. Do zmielonej masy dodajemy jaja, sól, pieprz do smaku i szczyptę gałki muszkatołowej.