Śledzie w z tego przepisu ocenie podlegały wyłącznie przez osoby, które wprost za nimi przepadają (bo jak mówię wprost w przepisie na Śledzie smażone w cieście – ja za tą surową rybą to tak niekoniecznie…;)). PRZEPIS NA ŚLEDZIE Z PAPRYKĄ W POMIDOROWYM SOSIE Składniki: 4 płaty śledziowe z solanki 1 czerwona papryka 1 nieduża pietruszka 80 g koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju rzepakowego (do smażenia) 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu sól do smaku natka pietruszki do podania I jak w opisie wyżej – jeśli kupisz świeże – wymocz odwrotnie, czyli w wodzie z solą, by trochę nią naszły. Wymoczone śledzie pokrój w mniejsze kawałki. Śledzie z papryką w pomidorowym sosie przygotowałam wykorzystując filety z solanki, ale jeśli kupisz świeże płaty śledziowe to namocz je w solonej wodzie, by naszły trochę smakiem. A ilość zarówno pieprzu jak i ostrej papryki możesz dozować według własnych upodobań, ale pamiętaj, że w tym przepisie cały sekret tkwi w wyostrzeniu smaku. Sposób przygotowania: Śledzie z solanki dokładnie przepłucz pod zimną wodą, a potem wymocz w ciągu doby dwukrotnie w czystej, zimnej wodzie. Pomysł na śledzie z papryką w pomidorowym sosie to moja delikatna przeróbka przepisu z zeszytu Mamy. Taką a’la sałatkę śledziową w sosie pomidorowym Mama robi czasem na wigilię, a ja tu jeszcze dodałam paprykę, pietruszkę i odrobinę natki pietruszki. Tu jest odwrotnie – wymoczyłam je, by nie były za słone, bo te z beczkowej solanki są aż nadto solą naciągnięte. Papryka jako dodatek i natka pietruszki, która nadaje aromatu przypadły do gustu domownikom, dlatego przepis właśnie teraz podaję dalej – może jeszcze zrobisz na święta? 🙂 Z przyprawami też trochę kombinowałam po swojemu, ale jeśli nie masz akurat kolorowego pieprzu to śmiało użyj czarnego.