Sernik o smaku cappucino z pianką

Sernik o smaku cappucino z pianką

W pierwszej chwili chciałam warstwy jak w latte, ale uprościłam 😉 i przygotowałam przepyszny, kremowy sernik cappuccino z pianką – z premedytacją bez żadnego spodu, bo gdzie w kawie spód? Ja użyłam silikonowej z ceramicznym spodem, więc nie musiałam stosować papieru na bokach, ale wycięłam okrąg na kształt dna, bo sernik nie ma spodu i łatwiej mi go było potem z niej wyjąć bez uszkodzenia spodu i tortownicy, i sernika. Piszę o tym i tu, i w przepisie – ona się i tak rozpuści, bo choć generalnie nie jestem fanką długiego miksowania masy serowej, tak w tym przypadku postanowiłam się o to pokusić, by uzyskać bardziej kremową konsystencję. Po prostu… WOW! 😀 Bardzo lubię kawę (różne jej rodzaje) i desery kawowe uważam za jedne z lepszych, jakie mogą cieszyć podniebienie, dlatego spróbowałam pokusić się o taki, który przy okazji wyglądem przypominałby jedną z popularnych kaw. Żeby górna grzałka nadmiernie nie przyrumieniła go z wierzchu – to ważne, bo w tym serniku nie chodzi o rumiany wierzch ;). cukru trzcinowego Dry Demerara Diamant 3 jajka 150 g słodkiej śmietany 30 % 200 g jogurtu naturalnego typu greckiego 3 pełne łyżki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Krem/pianka: 200 g słodkiej śmietany 30 % 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego Dry Demerara Diamant W tym czasie kawa się rozpuściła 🙂 PRZEPIS NA SERNIK CAPPUCCINO Z PIANKĄ Składniki: 1 kg sera 3-krotnie zmielonego 2/3 szkl. Przy okazji kawa dobrze się rozpuści – nie piszę w składnikach, że musi być drobno zmielona, bo nie musi :). Planuję go na święta, ale ponieważ u nas ciasta szybko się rozchodzą, to muszę przeliczyć proporcje na dużą, prostokątną blachę 😉 jestem przekonana, że zniknie jako jeden z pierwszych. Krem/pianka: Bardzo mocno schłodzoną śmietanę (prosto z lodówki) ubij z cukrem na sztywno i wyłóż na zimny sernik. Sernik cappuccino z pianką to najpyszniejszy sernik, jaki udało mi się w ostatnim czasie przygotować, wiesz? Mam go zawsze w domu mam, jeden cukier brązowy drugiemu brązowemu nie równy – dlatego wybieram cukier trzcinowy NIERAFINOWANY od Diamant (jest po prostu naturalny). Na sam koniec wsyp mąkę ziemniaczaną, ponownie krótko zmiksuj, by równomiernie połączyć ją z masą. Jeśli chodzi o kawę to użyłam rozpuszczalnej, ale wcale nie drobno zmielonej. Masę serową wlej do tortownicy, wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra dół bez termoobiegu) na 10 minut. Aby sernik miał przepiękny kolor cappuccino, który jak wiadomo zawdzięcza głównie kawie, dodałam też cukier brązowy zamiast białego.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kolorowyprzepisownik.pl/2017/12/sernik-cappuccino-z-pianka/