Przepis
Zupa krem z ziemniaków z rozmarynem
podawana z grzankami czosnkowymi i fetą
składniki na dwie, sycące porcje
ok. 1 litra bulionu warzywnego lub warzywno-drobiowego
5-7 średnich ziemniaków
2-3 ząbki czosnku
1 mała cebula
1-2 gałązki świeżego rozmarynu
plaster sera feta
olej rzepekowy lub oliwa
łyżka masła
sól, pieprz, słodka papryka, chili
pół pszennej bułki
oliwa
ząbek czosnku
Posiekaj cebulę i czosnek – nie musi być przesadnie drobno, bo zupa będzie miksowana na krem. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego i dodaj do niego łyżkę masła, zeszklij cebulę, dodaj czosnek i chwilę podsmażaj. Dodaj ziemniaki, gałązkę świeżego rozmarynu, zalej bulionem, dodaj trochę świeżo zmielonego pieprzu, porządną szczyptę słodkiej papryki i odrobinę ostrej. Gotuj do miękkości.
Gdy ziemniaki już będą miękkie, zdejmij zupę z gazu, wyjmij rozmaryn i za pomocą blendera zmiksuj na gładki krem. Zagotuj, cały czas mieszając i posól do smaku.
Bułkę pokrój na kromki i skrop z obu stron oliwą. Układaj je na rozgrzanej patelni i podpiekaj z obu stron, a potem natrzyj ząbkiem czosnku i pokrój w kostkę.
Zupę podawaj gorącą, z porządną porcją grzanek i pokruszonym serem feta.
Grzanki namiękną lekko, jeszcze bardziej zagęszczając krem, a te z wierzchu pozostaną pysznie chrupiące. Feta z kolei rozpuści się delikatnie pod wpływem ciepła. Jest gęsto, sycąco i rozgrzewająco, zwłaszcza gdy dodasz nieco chili, a jednocześnie aromat rozmarynu i fety przywodzi lekko na myśl rozkoszne, śródziemnomorskie klimaty… jak jesienne wspomnienie lata.
Jeśli masz ochotę na więcej mocnych smaków, zamiast fety dodaj podsmażony na chrupko boczek albo pikantną kiełbasę chorizo.
Ta zupa krem z ziemniaka nie jest może szczytem wykwintności, ale jestem przekonana, że jeszcze nie raz zagości na moim talerzu, zwłaszcza teraz, kiedy jesień niepodzielnie panuje za oknami.