A dla tych co nie lubią roladek polecam pieczony schab z morelami. składniki: 6 grubych plastrów schabu (o grubości ok 2cm) suszone morele sól,pieprz ok 2,5 szklanki wody 2 listki laurowe ok 3 łyżki mąki do zagęszczenia sosu 2 łyżki oleju Plastry schabu rozbić tłuczkiem. Ilość moreli zależy od ich wielkości a także wielkości mięsa, ja miałam duże morele więc na każdą roladkę wyszły 2-3 suszone morele. Z wywaru w którym dusiły się roladki przygotować sos. Z roladek usunąć sznurek i przełożyć je do gotowego sosu aby się rozgrzały. Roladki w sosie to propozycja obiadowa z wykorzystaniem schabu. Gotowe roladki owinąć sznurkiem lub spiąć wykałaczkami aby nie rozwinęły się podczas duszenia. W garnku rozgrzać olej i obsmażyć roladki, im mocniej przysmażymy tym ciemniejszy sos potem otrzymamy. Do środka roladek włożyłam suszone morele ale można również użyć suszonych śliwek. Gdy roladki będą już miękkie przełożyć je na talerz.