Sernik wiedeński

Sylwia
Ciasta
19.12.2017 9:19
Sernik wiedeński

Składniki: 800 g sera twarogowego tłustego 8 jajek 1 ½ szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 150 g masła 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 100 g rodzynek skórka z 1 cytryny 100 g skórki pomarańczowej (Przepis na blogu) Dekoracja: 100 g czekolady deserowej (ja użyłam 50 g mlecznej i 50 g gorzkiej) 2 łyżki śmietany 30 g skórki pomarańczowej Przygotowanie: Udekorować sernik skórką pomarańczową Poprzedni 1 z 13 Następny A jakie jest Wasz ulubiony przepis na sernik? Dodać rodzynki oraz skórkę pomarańczową 8. Masę serową wymieszać z pianą z białek 9. Piec 1 godzinę w 180 stopniach (20 minut przed końcem pieczenia, gdy wierzch sernika się zarumieni należy przykryć go papierem lub folią aluminiową, aby się nie przypalił). Sernik wiedeński, czyli tradycyjny sernik bez kruchego spodu z dużą ilością rodzynek i skórki kandyzowanej, polany czekoladową polewą. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i całość delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 12 kawałków (tortownica o średnicy 24 cm) Masło (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka. Masę serową przelać do tortownicy (forma o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniawedwoje.pl/sernik-wiedenski/