Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 10 sztuk Składniki: Ciasto na naleśniki: 4 jajka 250 g mąki 400 ml mleka ½/1 łyżeczki soli Farsz: 40 g grzybów suszonych (110 g po ugotowaniu) 1 kg kapusty (750 g po poszatkowaniu) 2 łyżki masła 1 łyżeczka soli 1 łyżka pieprzu 1 łyżka maggi Dodatkowo: 2 – 3 jajka Bułka tarta Przygotowanie: Z kapusty wyciąć głąb i posiekać. Na spód naczynia dać masło, wsypać kapustę i gotować przez 40 minut na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby kapusta nie przywarła do garnka (nie przykrywać). Przełożyć ją do garnka, posolić (1 łyżeczką soli) i odstawić na 20 minut, aby puściła sok. Krokiety panierować w jajku i bułce tartej Poprzedni 1 z 13 Następny Robicie krokiety na Wigilię? Odcedzoną kapustę przełożyć do garnka z masłem 5. Kapustę smażyć na maśle 6. Krokiety smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Krokiety z kapustą i grzybami to kolejna potrawa, która od lat jest na naszym stole wigilijnym. Zalać kapustę wrzątkiem (około 1 l) i gotować przez 3 minuty. Ciasto na naleśniki zmiksować za pomocą miksera i usmażyć 10 cienkich naleśników. Natomiast ugotowane grzyby przed dodaniem do kapusty pokroić na mniejsze kawałki. Na jeszcze ciepłe naleśniki wyłożyć farsz i zwinąć. Pod koniec gotowania kapusty doprawić ją do smaku przyprawą w płynie oraz pieprzem i solą (według uznania).