Składniki: (2 - 3 porcje) - 5 łodyg selera naciowego - 1 średni por (biała część) - 1 kwaskowe jabłko - 1 - 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki) - 1 szalotka - 6 - 7 suszonych pomidorów - 1 łyżka soku z cytryny - 2 - 3 łyżki jogurtu greckiego - 4 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka suszonej natki kolendry (może być świeża) - sól i pieprz do smaku - Pomidory, jeśli są z torebki moczyć w niewielkiej ilości gorącej wody przez około 5 minut, następnie zalać oliwą z oliwek na około 10 minut, takie ze słoiczka już w oliwie, tylko pokroić na drobne paseczki. Dodatkowo: - 6 jajek Przygotowanie: - Ciecierzycę ugotować (jak zobacz tutaj), ciecierzycę z puszki odsączyć z płynu. - Wszystkie składniki sałatki połączyć z wymieszanym jogurtem z oliwą po moczeniu pomidorów. Bardzo polubiłam połączenie selera naciowego z porem i chcąc otrzymać bardziej sycące danie, do sałatki dodałam, ugotowaną ciecierzycę i suszone pomidory.