SKŁADNIKI ciasto na uszka: - 30 dag mąki - jajko - pół szklanki gorącej wody farsz: - 30 dag kapusty kiszonej - garść grzybów suszonych - cebula - olej do smażenia - sól, pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Suszone grzyby myjemy i namaczamy w wodzie na kilka godzin. Uszka z kapustą i grzybami do barszczu czerwonego Uszka z kapustą i grzybami najlepiej smakują, kiedy przygotowujemy je z domowej kapusty kiszonej i suszonych leśnych grzybów. Uszka z kapustą i grzybami gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez pięć minut od chwili, kiedy wypłyną na powierzchnię. Taki barszcz z uszkami to tradycyjne danie wigilijne w wielu Polskich domach i zdrowy, smaczny posiłek na co dzień. Brzegi ciasta przed sklejeniem nie powinny być pokryte kawałkami farszu, bo w tych miejscach uszka mogą się rozklejać podczas gotowania. Farsz stygnie, a my w tym czasie przygotowujemy ciasto na uszka. Do takich uszek gotujemy barszcz czerwony czysty niezabielany, najlepiej na własnym zakwasie z czerwonych buraków. Na stolnicę wysypujemy mąkę, wbijamy jajko (jajko z mąką łączymy nożem). Gotujemy kapustę w osolonej wodzie, odsączamy. Kapustę i grzyby drobno kroimy. Zlepiamy ciasto jak na pierogi, a następnie łączymy ze sobą przeciwległe końce lekko je dociskając.