Przepis
Uwielbiam ciasto francuskie, jednak tylko raz odważyłam się sama je zrobić. Było pyszne jednak czasochłonne. Kupuję gotowe ciasto, jednak z nadzieniem można poeksperymentować i wychodzi pysznie. Takie croissanty są idealnym drugim śniadaniem. Doskonałe są na ciepło jednak na zimno smakują równie pysznie :).
Porcja: 12 croissantów
Składniki:
270 g ciasta francuskiego
150 g borowików
10 g suszonych grzybów
pęczek szczypiorki
sól, pieprz
1 jajko - do posmarowania
Przygotowanie:
Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na 15 minut aby zmiękły. Grzyby mielimy przez maszynkę na najdrobniejszych oczkach. Szczypiorek siekamy bardzo drobno, dodajemy do grzybów, dobrze mieszamy i doprawiamy do smaku.
Ciasto tniemy na trójkąty, przy szerszej krawędzi układamy łyżeczkę farszu i zawijamy w rogaliki.
SMACZNEGO !!