Na drugie śniadanie - Croissanty z borowikami

Krzysztof
Śniadania
13.11.2014 8:21
Na drugie śniadanie - Croissanty z borowikami

Przepis

Uwielbiam ciasto francuskie, jednak tylko raz odważyłam się sama je zrobić. Było pyszne jednak czasochłonne. Kupuję gotowe ciasto, jednak z nadzieniem można poeksperymentować i wychodzi pysznie. Takie croissanty są idealnym drugim śniadaniem. Doskonałe są na ciepło jednak na zimno smakują równie pysznie :).

Porcja: 12 croissantów

Składniki:

270 g ciasta francuskiego

150 g borowików

10 g suszonych grzybów

pęczek szczypiorki

sól, pieprz

1 jajko - do posmarowania

Przygotowanie:

Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na 15 minut aby zmiękły. Grzyby mielimy przez maszynkę na najdrobniejszych oczkach. Szczypiorek siekamy bardzo drobno, dodajemy do grzybów, dobrze mieszamy i doprawiamy do smaku.

Ciasto tniemy na trójkąty, przy szerszej krawędzi układamy łyżeczkę farszu i zawijamy w rogaliki.

SMACZNEGO !!