Mini pączki ziemniaczane Składniki: 300 g ugotowanych, obranych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków 600 g mąki pszennej 3 jajka 120 g rozpuszczonego masła 2 łyżki cukru np. trzcinowego 30 g pokruszonych świeżych drożdży 30 ml spirytusu lub np. wódki 1 laska wanilii lub np. 1 łyżeczka esencji waniliowej szczypta soli 1 l oleju do smażenia np. rzepakowego Przygotowanie: Krok 1: Po pierwsze wszystkie składniki wsyp po kolei do miski. Ja użyłem konfitury z rokitnika, ale można użyć innych ulubionych nadzień, konfitur, twarożku, budyniu, czy np. czekolady… Pączki podawaj posypane cukrem pudrem lub np. polane lukrem! Krok 3: Z powstałego ciasta formuj kulki o średnicy ok 5 cm, następnie układaj je na obsypanym mąką blacie. Kochani mam dla Was przepis na przepyszne mini pączki ziemniaczane i wcale nie potrzebujecie kilku godzin na ich przygotowanie. Moje pączki są bez wątpienia idealnym dopełnieniem jesiennego wieczoru z kocem, z książką i kubkiem gorącego kakao. Pamiętaj aby nie był on zbyt gorący, ponieważ pączki z wierzchu się spalą, a w środku będą surowe. Zrobiłem je z konfiturą z rokitnika ostatnio moją ulubioną i posypałem cukrem pudrem wyszły przepyszne! W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości piszcie komentarze, na wszystkie z pewnością odpowiem. Mini pączki ziemniaczane lubię bardziej niż zwykłe drożdżowe ponieważ są wilgotniejsze i następnego dnia smakują równie dobrze jak w dniu przyrządzania.