Bananowiec

Sylwia
Ciasta
15.12.2017 13:41
Bananowiec

Dodatkowo: 4 duże, proste, dojrzałe banany (około 1 kg) 3 galaretki sok z cytryny 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej dżem morelowy lub brzoskwiniowy Przygotowanie: Galaretkę rozpuścić w 1,2 l gorącej wody i wystudzić (musi mieć postać kisielu). Banany obrać, pokroić wzdłuż na pół i sowicie skropić cytryną (należy zrobić to bardzo dokładnie z każdej strony, aby banany nie ściemniały). 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 100 g cukru (½ szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Bita śmietana: 660 g śmietany 30 % 1- 2 usztywniacze do śmietany 4 łyżki cukru pudru Następnie dodać po łyżce wymieszanego cukru pudru z usztywniaczem i ubijać na puszystą śnieżną masę. Tak przygotowane ciasto odstawić do lodówki na 2 – 3 h, aby galaretka stężała. Ciasto po raz pierwszy jadłam u mojej koleżanki Asi i oczywiście nie byłaby sobą gdybym nie poprosiła o przepis:) Ciasto przelać na formę (20 cm x 30 cm) posmarowaną łyżką oleju i wyścieloną papierem do pieczenia. Bita śmietana: Zimną śmietanę kremówkę ubijać mikserem przez około 3 minuty na dużych obrotach. Wsiać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia ciągle mieszając na wolnych obrotach.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniawedwoje.pl/bananowiec/